Skip to content back to nav
 
 

Mundhygiejne

Tandbørstning

Sund mund

Mundhygiejne

En god mundhygiejne er den bedste forebyggelse mod huller i tænderne og tandkødsbetændelse.

Vi anbefaler, at der børstes minimum 2 gange dagligt med fluortandpasta. Indtil 10-12 års alderen bør en voksen hjælpe mindst 1 gang dagligt.  

Plak

Plak er den fedtede, klæbrige og hvidlige belægning, der hele tiden dannes på tandoverfladerne af bakterier. Plakken er årsagen til huller i tænderne (caries), tandkødsbetændelse (gingivitis) og parodontose (parodontitis). Når der udfældes kalk i plakken fra spyttet, bliver den til tandsten.

Alle udvikler bakteriel plak på tandoverfladerne, og der dannes hele tiden nye bakterier i vores mund. Disse bakterier lever og formerer sig ved hjælp af de næringsstoffer, der findes i vores spyt og i den mad vi indtager. Plak kan give huller i tænderne, fordi der dannes syrer, når bakterierne omsætter sukkerstof fra vores føde. Ved gentagende syreangreb kan tandemaljen nedbrydes, og der kan danne sig et hul.

Tandkødsbetændelse

Plak, der ikke fjernes, kan ligeledes påvirke tandkødet og medføre tandkødsbetændelse (gingivitis) med rødt, hævet og blødende tandkød eller parodontose (parodontitis), som kan bevirke, at tænderne bliver løse og måske mistes.

Det er nemt at konstatere, at man har plak. Med tungespidsen kan man føle at tænderne er ru langs tandkødskanten. Med en fingernegl kan man skrabe belægningen af tandoverfladen og endelig kan man købe forskellige farvestoffer, der kan gøre plakken synlig på tandoverfladen.

 

 

 
 
Smørumklinikken

Flodvej 89

2765 Smørum

Tlf.: 72 59 78 40

Mail: callcentertandplejen@egekom.dk

 

Ølstykkeklinikken

Bækkegårds Plads 1

3650 Ølstykke

Tlf.: 72 59 78 40

Mail: callcentertandplejen@egekom.dk

Administrationen

Bækkegårds Plads 1

3650 Ølstykke

Tlf.: 72 59 78 40

Skriv sikkert til os: Digital Post

Mail: tandadm@egekom.dk