Skip to content back to nav
 
 

Tandsten

Calculus

Tandsten opstår, fordi tænderne ikke bliver børstet helt rene

Hvad er tandsten?

Tandsten (calculus dentalis) er plak, hvori der udfældes kalk. Tandsten dannes på tandoverfladen over tandkødskanten.
Der er stor forskel fra person til person, på hvor store mængder tandsten man danner. Der kan også danne sig tandsten under tandkødskanten.
Tandsten har en ru overflade, der kan holde på plakken. Tandsten skal fjernes for at forhindre at mere alvorlige tilstande, som paradentose og huller udvikler sig.
 

Hvordan ved jeg, om jeg har tandsten?

De større mængder tandsten dannes typisk på bagsiden af fortænderne i underkæben og på forsiden af de store kindtænder i overkæben. Det mest almindelige tegn på tandsten er en gul eller brunlig hård belægning langs tandkødskanten. Den kan nemt ses og kan også tydeligt føles med tungespidsen. Vil du være helt sikker på, at du ikke har tandsten, og at du i givet fald får den fjernet, så må du gå til tandklinikken.

Hvordan kan jeg forhindre, at der dannes tandsten?

En god og effektiv mundhygiejne, hvor du fjerner plakken dagligt, vil være en af de bedste måde til at forebygge tandstensdannelse.

Når tandsten er dannet, er det kun tandplejen, der kan fjerne den. Fjernelse af tandsten kaldes tandrensning. Under en tandrensning, bruges særlige instrumenter, til at fjerne tandsten både over og under tandkødskanten.

 

 

 
 
Smørumklinikken

Flodvej 89

2765 Smørum

Tlf.: 72 59 78 40

Mail: callcentertandplejen@egekom.dk

 

Ølstykkeklinikken

Bækkegårds Plads 1

3650 Ølstykke

Tlf.: 72 59 78 40

Mail: callcentertandplejen@egekom.dk

Administrationen

Bækkegårds Plads 1

3650 Ølstykke

Tlf.: 7259 7840

Skriv sikkert til os: Digital Post

Mail: tandadm@egekom.dk