Skip to content back to nav
 
 

Røntgen og Fluor

Orientering om mulige risici/bivirkninger ved behandling med røntgen og fluor, og konsekvenserne ved at undlade disse behandlinger

Røntgen:
I forbindelse med undersøgelse af dit barn kan vi få brug for at tage røntgenbilleder for at kunne diagnosticere og vælge den korrekte behandling af f.eks. huller i tænderne og tandskader. Vi bruger også røntgen til at konstatere, om dit barns blivende tænder ligger rigtigt og kan bryde frem, eller om der skal tilbydes bøjlebehandling.
Ved at undlade at tage røntgenbilleder kan der være tandsygdomme og tandafvigelser, som ikke bliver fundet og behandlet korrekt og i tide.

Mulige risici og bivirkninger:
Vi udsættes hver dag for stråling fra vores omgivelser, jord, luft, bygninger, transport med fly og mad. En kendt skadelig virkning ved brug af røntgenstråler til undersøgelse er en minimal risiko for af udvikle cancer flere år efter bestråling, dette afhænger selvfølgelig af dosis igennem livet. Der anvendes i dag en meget lille dosis røntgenstråler ved røntgenundersøgelse af tænder. Dosis ved røntgenbilleder af tænder er at sammenligne med at opholde sig i baggrundsstråling i Danmark en enkelt dag.
Sundhedsstyrelsen har besluttet, at der på grund af den lave dosis ved undersøgelser med røntgen på tandklinikker ikke skal benyttes blyforklæde.

Fluorbehandling:
Fluor i form af natriumfluorid har en gavnlig effekt på tænderne, ved at mindske hastigheden hvormed huller i tænderne udvikles.
Undladelse af fluorbehandling betyder at den gavnlige effekt ikke opnås.
Risiko: Når behandlingen udføres korrekt ses der ingen bivirkninger ved denne behandling. Såfremt der kendt allergi for produktet, så bør det oplyses til tandplejen under barnets helbredsoplysninger.

 

 
 
Smørumklinikken

Flodvej 89

2765 Smørum

Tlf.: 72 59 78 40

Mail: callcentertandplejen@egekom.dk

 

Ølstykkeklinikken

Bækkegårds Plads 1

3650 Ølstykke

Tlf.: 72 59 78 40

Mail: callcentertandplejen@egekom.dk

Administrationen

Bækkegårds Plads 1

3650 Ølstykke

Tlf.: 7259 7840

Skriv sikkert til os: Digital Post

Mail: tandadm@egekom.dk